9789172034297.jpg

Profeter, kärlek och ond bråd död (Carlssons, 2002)

Gamla testamentet är en märklig blandning av skön poesi, brutala våldsskildringar, historiska skrönor, detaljerade lagar och mycket annat. En del partier tillhör världslitteraturens mästerverk och är fullt njutbara än idag. Andra delar upplevs som tråkiga och svårgenomträngliga. Gamla testamentet har under århundraden lämnat djupa avtryck i den svenska kulturen och i det svenska språket. En viss kunskap om denna skriftsamling hör definitivt till allmänbildningen.

 

Klipp ur recensioner

Svenska Dagbladet (Tommy Olofsson): Underhållande guide till Gamla testamentet (..). Det har blivit en rolig och många gånger tankeväckande bok, tankeväckande därför att Ottosson tack och lov inte nöjer sig med att bara referera och sammanfatta utan också inflikar finurliga kommentarer, vilka skoningslöst klargör att man inte kan vara bibeltrogen utan måste lära sig att uppfatta den heliga skrift som provisorisk, att den helt enkelt dokumenterar de första aktningsvärda stegen i människans sökande efter sin gud.

Skånska Dagbladet (Jean Bolinder): Den som vill lära känna de här historierna mer eller mindre för första gången möter en rik, härlig, roande och läsvärd bok. För mig som trodde jag kände Gamla Testamentet öppnar den helt nya synvinklar på de gamla berättelserna.

Tidskriften Vi (Ingemar Unge): Bättre introduktion kan just nu inte uppletas (…) Ottosson skriver ledigt och klart och håller läsaren fängslad från första sidan. Boken är en utmärkt vägledning i Bibelns fascinerande värld, tryfferad med vardagsförnuftiga kommentarer och ifrågasättanden, inte sällan roande.

Katolskt Magasin (Rainer Kunze): Först och främst: När jag läste Guds barnbarns text hade jag verkligen roligt. (…) Ta och läs! Denna bok tar Bibeln på allvar. Du kommer att ha kul och lära dig mycket.

Svenska Bibelsällskapets hemsida: Boken kan ses som ett – mycket lyckat – försök av ett ”Guds barnbarn” att beskriva på vilket sätt Gamla testamentet har en mening och ett budskap utan den bokstavstrogna barnatron.

Sydöstran (Leifh Stenholm): Berättelserna är varmt och kärleksfullt, men likväl kritiskt granskande mot bakgrund av gedigen kunskap, insikt och distans till såväl Bibeln som till sig själv.

Böcker & AV-media (Sten Hidal, professor i bibelvetenskap): För den som vill lära känna Gamla testamentet utan erfarenhet av bibelläsning bör detta vara en nära nog idealisk introduktion.

Helsingborgs Dagblad (Jonas Ellerström): Ottosson lyckas väl med att i lättläst form förmedla allmänbildning om GT. De fascinerande berättelserna görs överskådliga och tillgängliga, de bevingade orden pekas ut och förhållandet mellan Herren och hans utvalda folk görs tydligt i all sin komplexitet.

Hallandsposten (Erik Lundberg): Han skriver lättfattligt och populärt och ger oss en behändig Baedeker till Gamla testamentet, illustrerad med många bilder av Dürer, Blake och Rembrandt.

Arvika Nyheter (Jan Sandström): Lärorik och rolig hjälpreda vid läsning av Gamla testamentet. (…) Han dömer inte utan resonerar på ett lätt humoristiskt sätt över texterna.